بایدها و نبایدهای تغذیهای هنگام آلودگی هوا

دکتر زهرا وحدت شریعت پناهی در گفت و گو با روابط عمومی بیمارستان آیت الله طالقانی در مورد آلودگی هوا در شهرهای صنعتی و بخصوص در فصل سرما در حال افزایش است و متاسفانه کیفیت هوا هر روز بدتر می شود. نکته قابل اهمیت آن است که می توان با محدود کردن زمان ماندن در فضای باز در ساعات اوج آلودگی از قرار گرفتن در معرض آسیبهای پیش رونده آن جلوگیری کرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی: با اشاره به اینکه هوای سمی میتواند ریهها، مغز، قلب و سلامت کلی فرد را تخریب کند و اتخاذ تدابیری که میتواند با اثرات مضر آلایندهها و ذرات معلق به جای آسیب به سلامتی مقابله کند، مهم است. آلودگی هوا توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان یکی از بزرگترین خطرات بهداشت محیطی شناخته شده است که مسئول میلیون ها مرگ ناشی از سرطان ریه، بیماری قلبی و عفونت های تنفسی است. آلودگی هوا در بدن ایجاد التهاب گسترده میکند که آسیب رسان به تمام ارگانهای بدن است.
دکتر شریعت پناهی تاکید کرد: با انتخاب های غذایی مناسب و رژیم غذایی متعادل با آنتی اکسیدان ها و مواد غذایی ضدالتهاب، مثل برخی املاح ، ویتامین ها و اسیدهای چرب امگا 3، از طریق مصرف بیشتر سبزیجات و میوه ها می توان آسیب های ناشی از آلودگی را تا حدودی معکوس کرد.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه: با تاکید بر گروه های غذایی که باید برای مبارزه با اثرات مضر آلودگی هوا بیشترمصرف شوند، مصرف کافی آب به دفع سموم، پیشگیری از یبوست، خشکی مجاری تنفسی و غلظت خون که از پیامدهای آلودگی هوا هستند کمک میکند. حتی اگر احساس تشنگی وجود ندارد هم باید آب و مایعات باید به طور منظم مصرف شود. چای سبز و دمنوشهای گیاهی مثل دمنوش به، زنجبیل و نعناع، آب مرکبات و میوههای قرمز رنگ مانند آب انار، زرشک از دیگر مایعات مناسب روزهای آلوده هستند که سرشار از آنتی اکسیدان بوده و به سمزدایی از بدن و تمیز نگهداشتن راههای تنفسی کمک میکنند، شیر کمچرب، به دفع سموم کمک میکند، مصرف منابع ویتامین C : شامل مرکبات، گوجه فرنگی، انار، فلفل دلمه ای و کلم بروکلی مصرف منابع ویتامین E : مغزهای خام شامل بادام، گردو، دانههای خوراکی مانند چیا، روغن زیتون و آووکادو ، کاروتنوئیدها: مانند هویج، کدو تنبل، کدوحلوایی، خرمالو ، منابع غذایی حاوی سلنیوم: مغزها و دانههای خوراکی، جو دوسر، جوانه گندم ، ویتامین D: لبنیات غنی شده و یا مصرف مکمل این ویتامین در صورت نیاز و تجویز توسط پزشک معالج ، روغن های غنی از امگا 3: شامل سبزبجات برگ سبز مانند کاهو، اسفناج و کلم بروکلی و همچنین مغزها مانند گردو، دانه چیا و تخم کتان اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه: استفاده چه مواد غذایی را مصرف نکنیم ، غذاهای سرخ شده و پرچرب مانند انواع غذاهای فست فود و غذاهایی که در روغن زیاد سرخ میشوند التهاب را در بدن زیاد میکنند که این خود باعث تضعیف سیستم ایمنی نیز میشود، شیرینی جات و قندهای ساده. مصرف زیاد قندهای ساده نیز میتواند باعث افزایش التهاب و تضعیف سیستم ایمنی می شوند ،غذاهای فرآوری شده. این غذاها حاوی مواد شیمیایی و نگهدارنده هستند که التهاب را در بدن زیاد میکنند، غذاهای تند و ادویه دار که به سیتم تنفسی و گوارشی در شرایط آلودگی هوا آسیب وارد می کنند، نمک که برای کاهش آسیب به عروق، قلب و کلیه باید مصرف آن را محدود کرد.
در نهایت وی افزود: شایان ذکر است که رژیم غذایی مدیترانه ای یکی از سالم ترین رژیم ها محسوب می شود. این رژیم به مصرف غلات کامل، انواع میوه ها و سبزیجات، وعده های غذایی متعادل و محدود کردن غذاهای فرآوری شده و فوری تاکید دارد.
حفظ وزن مناسب نیز در کاهش التهاب بدن و مقاومت در برابر عوامل تخریب رسان آلودگی اهمیت دارد.