به گزارش روبط عمومی بیمارستان در مصاحبه با سرکار خانم دکتر طاهری تنجانی متخصص طب سالمندان در بیمارستان:

دوره سالمندی توام با توانمندی ،‌ نیازمند برنامه ریزی از سنین پایین تر است.

همه ما خواهان آن هستیم که از زندگی شاد و آرام برخوردار باشیم و دستیابی به طول عمر بیشتر کیمیایی است که در طول سالیان متمادی همه به نوعی در جست وجوی آن بوده ایم. رسیدن به این هدف چندان دور از دسترس نبوده و احتیاج به هیچ جادو و اعجازی هم ندارد، کافی است اندکی به جسم و ذهن خود بیشتر توجه کنیم تا بتوانیم با تامین سلامت هر دوی آنها، به راز طول عمر پی ببریم، در همین راستا با دکتر پریسا طاهری متخصص طب سالمندان بیمارستان آیت ا... طالقانی به گفتگو نشستم  که به شرح ذیل می باشد .

با افزایش سن امید به زندگی و سالمندی مشکلات عدیده ای گریبانگیر نظام سلامت خواهد شد، آیا تاکنون اقدامی  در این زمینه در سطح کشور صورت گرفته است ؟

از سال 1387 اولین کلینیک تخصصی دانشگاهی سالمندی در بیمارستان آیت ا... طالقانی راه اندازی شده است که هدف آن ارایه خدمات به سالمندان  و افراد بزرگسالی که در مرحله قبل از سالمندی هستند( میانسال) می باشد .

ایجاد اولین کلینیک تخصصی سالمندان در بیمارستان آیت ا... طالقانی  تدبیری برای ارتقای سلامت سالمندی در جامعه بوده است درخصوص این کلینیک ، اهداف ، برنامه ها و فعالیتهای آن مختصری توضیح دهید.

گفته می شود  برای این که در آینده سالمندی اکتیو و فعالی اتفاق بیفتد باید از سالها قبل به فکر آن باشیم و  فرد دوره میانسالی خود را با توانمندی طی کند تا بتواند سالمندی سالمی را تجربه نماید.  در این کلینیک تخصصی افراد مورد ارزیابی کامل سالمندی قرار می گیرند ضمن این که به یکسری از سندرمها و مشکلات شایع سالمندی مثل اختلال خواب ، افسردگی ، حافظه ، مشکلات عضلانی اسکلتی مثل پوکی استخوان و ... توجه ویژه می شود و ضمن بیان توصیه های ضروری ، درمانهای مختلف در بیماری ها نیز به مراجعان ارایه می شود.

در این کلینیک ضمن غربالگری مشکلات بیماران ، درمان و پیگیری نیز صورت می پذیرد و درصورت نیاز از مشاوره و همکاری سایر متخصصان نیز استفاده می کنیم . لازم به ذکر است که این کلینیک در روزهای شنبه و دوشنبه پذیرای کلیه مراجعین می باشد.

آیاسالمندی مساوی با درد ، ناتوانی و بیماری است ؟ پیری مساوی با بیماری و ناتوانی نیست بلکه قسمتی از زندگی است که هرکسی شانس رسیدن به این دوره را ندارد. در گذشته این گونه  دعا می کردند که الهی پیر شوی یعنی انشاءا... طول عمر  داشته باشی اما امروزه به دلیل این که در جامعه ما تصور می شود پیری مساوی با بیماری و ناتوانی است افراد با شنیدن این دعا می گویند خدا نکند، دوست دارم در جوانی بمیرم . زیرا این تفکری که در ذهن افراد وجود دارد به صورت منفی نقش بسته است در صورتی که همین الان نیز  در جامعه ما بزرگ سیاستمداران سالمندی را داریم که در صحنه های مختلف فرهنگی ، بهداشتی و... فعال هستند و نظرات بسیار گرانقدری دارند بنابراین سالمندی مترادف با از کارافتادگی و کنار گذاشتن  نیست.

 متاسفانه کلمه سالمندی در کشور ما بار منفی دارد.که برای اصلاح این تفکر نیاز به فرهنگ سازی وجود دارد. لازم به توضیح است  که نباید افراد صبر کنند تا به سن سالمندی برسند و بعد به کلینیک سالمندی مراجعه نمایند.قسمت مهمی که درطب سالمندی به آن توجه ویژه می شود این است که افراد از 50 سال به بعد باید به کلینیک سالمندی مراجعه نمایندتا ضمنup  check  کامل ،عوامل خطر استخراج شده و مورد ارزیابی قرارگیرند تا در آینده به سلامت، وارد سن سالمندی شوندو بتوانند در آینده  ،سالمندی سالم همراه با توانمندی را تجربه نمایند.

از نظر علمی سن سالمندی در چه محدوده سنی قرار دارد و به چه کسانی سالمند اطلاق می شود.
سن سالمندی براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی 60  سال به بالا می باشد. البته برای سالمندی تقسیم بندی های مختلفی وجود دارد و این تقسیم بندی که عنوان کردم نوع تقویمی است یعنی براساس سن فرد ، سالمندی وی را تعیین کنیم ولی مسلم است که سن فیزیولوژیک  و سن تقویمی هر فردی ممکن است بر هم منطبق نباشد  بطور مثال در بررسی یک فرد 50 ساله ممکن است سن فیزیولوژیک وی پیرتر یا جوانتر از 50 سال باشد.

ما دوست داریم که حداقل سن فیزیولوژیک و سن تقویمی بر هم منطبق باشد و فرد از سن خود پیرتر نباشد. با توجه به این که امید به زندگی خانمها در کشور ما بیشتر است بنابراین در آینده تعداد خانمهای سالمند زیادی خواهیم داشت و اگر آنها روی سلامت خود دقت نکنند در آینده دچار مشکل خواهند شد. بطور مثال خانمی که  دچار یائسگی زودرس شده و آن را طبیعی دانسته و پیگیری نکرده است  نمی داند که در آینده دچار مشکلات زیادی از جمله پوکی استخوان و... در دوره سالمندی خواهد شد. به همین خاطر توصیه می کنم تمام افراد بزرگسال و میانسال برای ارزیابی به کلینیک سالمندی مراجعه کنند و کسانی که نیازمند به بررسی بیشتر هستند خدمات لازم را دریافت خواهند کرد.

توصیه شما برای سالمندان و خانواده های آنان برای سلامت بیشتر و زندگی بهتر چیست؟

یک بعد قضیه نگاه و وظیفه ای است که ما مسوولان در قبال سالمندان داریم اما سالمندان نیز در قبال خودشان مسوول هستند و باید چهارسرمایه را با خود داشته باشند تا زمانی که به دوره سالمندی می رسند سالمند موفقی باشند یعنی همگی ما باید آویزه گوشمان باشد که این چهار سرمایه باید همراه  خود داشته باشیم تا در آینده سالمند موفقی باشیم.

اول سرمایه جسمانی است ، یعنی چه باید انجام دهیم که در آینده یک سالمند ی باشیم که از نظر جسمانی حداقل مشکلات را دارا باشیم

دوم به روز نگه داشتن خرد و دانش است گرچه برخی سالمندی را مصادف با بازنشستگی تصور می کنند. افرادی که شغل آزاد دارند  همچنان به کار ادامه می دهند اما آنانی که شغل دولتی دارند پس از یک دوره خاص بازنشسته می شوند . این بازنشستگی از کار روتینی بوده است که برای وی در نظر گرفته شده است اما یک سالمند به هیچ عنوان نباید خودش را بازنشسته در نظر بگیرد همچنان باید فعال باشد و در کارهای مختلف حضور پیدا کند از جمله تعامل برای نگهداری نوه هایش ، شرکت در ورزشهای همگانی و... و خودش را به روز نگه دارد.


سوم باید یک پس انداز اقتصادی قابل قبول داشته باشد تا وقتی به دوره سالمندی می رسد یک پشتوانه قوی داشته باشد.

موضوع چهارم پشتوانه عاطفی است که باید سالمند ارتباطات عاطفی خود را حفظ کند و ارتباطاتی که در دوره قبل از سالمندی برای خودشان برقرار می کنند یک بانک معنوی و عاطفی است که در آینده و در هنگام نیاز قابل برداشت است .

 

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن : 23031601 _021  واحد اطلاعات درمانگاه تماس حاصل فرمایید.

جهت استفاده از سامانه نوبت دهی اینترنتی به آدرس:  http://taleghani.nobat.sbmu.ac.ir  مراجعه نمایید.

جهت نوبت تلفنی با شماره : 23031505 تماس حاصل فرمایید.

×

اطلاعات جستجو "Enter"فشار دادن

تنظیمات قالب